top of page

Nieuws

Opgroeien in een kansrijke omgeving (OKO)

Begin 2022 heeft de gemeente Nijkerk besloten om te gaan deelnemen aan het IJslandse preventiemodel “Opgroeien in een kansrijke omgeving” (OKO). Dit model is gericht op samenwerking in de omgeving van de jongeren op vier domeinen: gezin, vriendengroep, school en vrijetijdsbesteding. Om na te gaan hoe het met de jongeren gaat is er in het OKO-model een monitor. Hiervoor vullen de leerlingen tussen de 14 en 16 jaar elke twee jaar een uitgebreide vragenlijst in op de middelbare school, die door de GGD wordt afgenomen.  De vragenlijst gaat niet alleen over middelengebruik, maar ook over hoe het op school gaat en of de jongere gelukkig is.

Het traject is officieel gestart in januari 2023 en kent vier fasen te weten: de opstartfase, de monitoringsfase, de dialoogfase en de implementatiefase. Als jeugd- en jongerenwerk zijn wij één van de lokale stakeholders en hebben in januari deelgenomen aan de eerste OKO-training. Gezien de zorgen die we hebben ten aanzien van bepaalde jongeren denken wij dat we veel aan OKO kunnen hebben. De boodschap is wel dat we in- en extern domein overstijgend moeten samenwerken. Dit begint bij de gemeente en zal worden verspreid naar alle partners. Het zal hier en daar best een uitdaging worden, maar het gaat ook vele kansen bieden.

 

 

BlitsXtra en Chill-Crowd

Elke donderdag organiseert de Stichting Jeugd en Jongerenwerk, in samenwerking met de ouders, in Blits in Hoevelaken en Chill-Out in Nijkerk, de activiteiten BlitsXtra en Chill-Crowd voor de jeugd en jongeren met een lichte vorm van autisme en/of AD(H)D in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar. Het gaat hierbij om activiteiten voor jongeren die moeite hebben om in een grote(re) groep te functioneren.

De activiteiten vinden plaats op donderdag tussen 18.00 en 19.30 uur en worden helemaal afgestemd op de wensen van deze doelgroep. Deze activiteiten zijn al vanaf de start in 2013 een groot succes en het is zeker de moeite waard om een keer kennis te maken of om te kijken of deze activiteit iets voor uw kind is. Mocht je over de BlitsXtra of Chill-Crowd activiteiten nog vragen hebben neem dan contact op met Robert den Hartog, e-mail info@jongerenwerknijkerk.nl.

Kinderzwerfboekstations bij Blits en

Chill-Out

In 2021 zijn er bij Blits in Hoevelaken en Chill-Out in Nijkerk “Kinderzwerfboekkasten” geplaatst en in gebruik genomen. Vanaf dat moment kunnen jongeren de boeken lenen en vanuit de jongerencentra laten rouleren. De “boekkasten” geeft hen de gelegenheid om zich in een spannend verhaal te verdiepen, het boek mee naar huis nemen, om het later weer verder te verspreiden. Deze maand willen we de zwerfboeken extra aandacht geven en zullen we een aantal boeken uit de kast promoten in de jongerencentra en via onze sociale media.

Basketbal spel
bottom of page