Nieuws

Het bezoeken van de keten

Hoe gaan we om met het coronavirus in de keten in Nijkerk.

De scholen zijn dicht, buiten en in winkels is het advies om 1,5 meter afstand te houden, de horeca is ook dicht. We weten nog lang niet alles van het virus, maar wel dat het virus van mensen houdt en hoe meer er bij elkaar zijn, hoe blijer het virus wordt. Wat moet je dan met je keet, of met een verjaardag? Wat zijn de overwegingen om  wel of niet samen te komen?

Risico’s voor jezelf en voor anderen

Als je het virus oploopt, dan heb je daar als fitte jonge man of vrouw minder last van dan ouderen. De kans dat je het overleeft is heel groot. Je kan het virus echter wel verspreiden in je familie en je ouders en je opa en oma lopen meer risico. Je wil er natuurlijk niet aan denken dat jij de bron bent van een virus, waardoor jouw moeder of je opa in het ziekenhuis belandt.

Extra risico’s in een keet

  • Vaak staat de muziek hard. Je wilt elkaar wel kunnen verstaan. Dus moet je dicht bij elkaar zitten en hard praten. Het virus hoeft dus niet zo heel ver te springen om een nieuw slachtoffer te bereiken.

  • In sommige keten wordt alcohol gedronken. Mensen worden daar “gemakkelijker” van. De kans is dan ook groot dat ze dan vergeten om afstand van elkaar te houden.

  • Veel bezoekers van de keten werken overdag. Ze reizen het hele land door waardoor de kans aanwezig is dat ze onderweg een besmetting oplopen op het werk zelf of in een benzinestation.

  • Niet elke keet wordt na ieder bezoek schoongemaakt. Het virus blijft aanwezig op deurkrukken, tafels, stoelen en krukken. Het kan daar meerdere dagen overleven.

 

Verzachtende omstandigheden

De meeste mensen drinken bier uit een flesje en niet uit een glas. Voor frisdrank worden meestal wegwerp bekers gebruikt. De kans dat langs die weg een virus overspringt is heel klein.

 

Hoe groot is het offer?

In Italië zijn er al duizenden doden door het coronavirus. Die kant willen wij niet op. Bij ons zitten er al tienduizenden Zzp’ers thuis zonder inkomen. Dit doen ze alleen maar om te voorkomen dat meer mensen het virus krijgen. Hoe groot is dan het offer om een paar weken niet in de keet te zitten?

 

Conclusie

Ons advies is om de keet dicht te laten en de verjaardagfeestjes uit te stellen. Met Whatsapp, Instagram of gewoon ouderwets bellen onderhoud je de contacten. Als je telefoon een virus krijgt, dan kun je hem weer opnieuw installeren. Bij mensen werkt dat niet.

© 2015  created by www.itslife.tv